За първа година  Северна Македония  без ясни аргументи отказа финансова подкрепа за Детско

...
 За първа година  Северна Македония  без ясни аргументи отказа финансова подкрепа за Детско
Коментари Харесай

Д-р Милен Врабевски спаси двете най-големи събития за млади художници в света

 

За първа година  Северна Македония  без ясни аргументи отказа финансова поддръжка за Детско художествено студио„ Св. Св. Кирил и Методий “, което провежда две от най-емблематичните и най-стари събития за детско изкуство в света – Мал Битолски Монмартр и Световната детска художествена галерия " Битоля ".  

 

Така за първи път от 55 години съществуването на арт студио, както и реализирането на съотвено 42-то и 41-то издание на двете международни събития бяха застрашени.

 

Топ арт събитията бяха избавени от доктор Милен Врабевски, ръководител на Фондация Българска Памет, който подари близо 18 хиляди евро, за да могат 120 участници от 13 страни да посетят Северна Македония в границите на арт мероприятията. Така те за поредна година превърнаха западната ни съседка в международен център на детското изкуство.

 

В поддръжка на двете събития се включи и българското Министерство на външните работи.

 

Събитията бяха публично открити нощес в град Битоля.  По време на тържественото разкриване, на което посетители бяха Министъра на културата,  Министъра на локалната власт на Северна Македония, кметът на Битоля, както и посланици и консули в страната, доктор Врабевски бе почетен със специалната премия „ Меценат на годината “. 

 

Поради невъзможността да участва персонално на събитието,  той отправи специално видео послание към уредниците и всички присъстващи.

 

След като държавната прехрана на художественото студио бе прекъсната, през последната година съществуването на организацията се подкрепя от доктор Милен Врабевски. В този интервал по самодейност на Фондация Българска Памет децата от Детско художествено студио " Св. Св. Кирил и Методий " няколко пъти посетиха България и имаха опция да творят дружно с деца от страната ни.

 

Други начинания, проведени от фондацията, бяха посещаване на младежите от двете страни на границата в Европейския парламент и взаимна галерия в Народното събрание на Република България.

 

Припомняме, че на 6 май доктор Врабевски и евродепутатът Андрей Ковачев не бяха позволени на територията на районен съд Македония, с цел да почетат паметта на починалите български герои на военния мемориал край Ново село, който от години се поддържа точно от ръководителя на Фондация България Памет и още не ясно дали са в някакъв " лист " на лица, които не се позволяват на тази територия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР